Vas zanima kaj sta o Aktivni kuhinji 2019 na Semiški ohceti povedali gostinka Anita Zore in kulinarična mojstrica Polona Klančnik?

Anita Zore iz doZore:
“Že nadvse prijetna ekipa DanKuchen studia Bela krajina ter čudovit razstavni prostor z vrhunskimi kuhinjskimi elementi in aparat ti izvabijo nasmeh na obraz. Ko pa se vse skupaj spremeni v Aktivnjo kuhinjo, kjer se ustvarja in diši, kjer švigajo kuharski nasveti in učenje ob praksi, vse to v prijetni družbi veselih Belokranjcev, takrat je to zares čudovita izkušnja. Odlično je bilo. Hvala za povabilo.”

Polona Klančnik Pola iz PolaBekeraj:
“Kuhinja je zame svetišče, v kuhinji je družina srečna, umazana od moke, otroci imajo polne trebuščke, partner pa te ves sit gleda čisto zaljubljeno, vsak dan znova in znova. Stari rek pravi, ljubezen gre skozi želodec, da pa pride do želodca mora skozi kuhinjo, a ni res? Ni pa skrivnost, da sem fenica DanKuchen kuhinj in samo upala sem lahko, da bom nekoč kuhala v takšni kuhinji.
Leta 2018 sem prvič sodelovala na Aktivni kuhinji, bil je izjemen in enkraten dogodek, zgodila so se nova prijateljstva in novi posli.
Ko so me letos poklicali za sodelovanje, mislim da sploh niso do konca povedali stavka sem že rekla, ja, jaz sem zraven, normalno. Kuhati oziroma peči v mojem primeru v DanKuchen Semič je čista meditacija in užitek. Ponovno smo stakli prijateljstva, razvili nekaj poslovnih idej in se imeli krasno. Jaz se že veselim aktivne kuhinje 2020.”

 

Poslanstvo DanKüchen studia Semič je med drugim tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo in podpiranje tovrstnih prireditev, ki se trudijo ohranjati belokranjsko izročilo. Tako se tudi poklonimo vsem, ki ste nam izkazali zaupanje in nas tako lepo sprejeli. Že dobrih 10 let smo tako ZLATI SPONZOR Semiške ohceti in mladoporočence na tej prireditvi obdarimo z novo kuhinjo znamke DanKüchen – da bi šla ljubezen lažje skozi želodec.

Ker pa zadnja leta ni prijavljenega poročnega para, smo se 4 leta nazaj odločili naš studio spremeniti v AKTIVNO KUHINJO. Gre za edinstven kuharski dogodek v našem razstavnem studiu, ki služi za prikaz dejanske uporabe kuhinjskih elementov.

Vsako leto smo pri pripravi AKTIVNE KUHINJE še posebej pozorni, da v pester kulinaričen program vključimo goste, ki so povezani z Belo krajino in jim priprava hrane predstavlja strast.

Tako smo leta 2016, ko se je zgodila prva v nizu Aktivnih kuhinj: Aktivna kuhinja 2016, na eno mesto zbrali članice vseh belokranjskih društev kmečkih žena in ustvarili nepozabno zgodbo.

Letos smo k soustvarjanju Belokranjske AKTIVNE KUHINJE 2019, ki je potekala v soboto, 24.8.2019 med 14:00 in 24:00 uro v Semiču na Štefanovem trgu 4, povabili kar nekaj izjemnih žensk.

 

14:00
Najprej se je predstavila TATJANA iz Dankuchen Semič ekipe, ki se ne boji novih receptov in jih tudi najraje kar malo prilagodi. Rada improvizira in reciklira hrano. Tako nič ne gre v smeti, ampak dobi novo obliko. Tokrat bo prikazala drožasto POGAČO Z BELOKRANJSKIM ČESNOM.

Že poznate BELOKRANJSKI ČESEN in njegovo zgodbo? Ravno v začetku tega meseca smo se udeležili dogodka ČESNOVANJE, katerega generalni sponzor je bila tudi naša malenkost, ker smo pač radi tam, kjer se kaj okusnega “kuha”.
Ta kulinaričen dogodek organizira največji pridelovalec česna v Beli krajini Gašper Gregorič iz Petrove kmetije v Črnomlju. Žal pa se nam na letošnji Aktivni kuhinji ni mogel pridružiti, je pa velikodušno poskrbel, da smo naše brbončice prebudili z visoko kakovostnim belokranjskim česnom Anka, ki ga je v drožasto pogačo vkomponirala naša Tatjana. Gašper hvala!

15:00
Potem smo lahko spoznali JERNEJO ADAM iz Velikega Nerajca pri Dragatušu, ki je na lanski Semiški ohceti na ŠtrudlFestu prejela zlato in bronasto priznanje za svoj slavni štrudelj. Njeni kulinarični začetki pa segajo v leto 2016, ko jo je zasvojila priprava tort, sicer pa Jerneja že od malega doma pomaga pri peki potic, štrudljev, šarkeljev in ostalih peciv. Tokrat pa nam je Jerneja premierno predstavila OHCETNI ŠTRUDELJ, ki je požel navdušenje. Še posebej pa je presenetil sočen dodatek – breskev!

16:30
Nekaj svatovskega pa nam je predstavila tudi vedno nasmejana ANITA ZORE, ki sicer prihaja iz Trebelnega, a je po mami Belokranjka. Je izkušena gostinka in organizatorka dogodkov. Tudi organiziacija in priprava cateringa na poroki ji nista tuja, zato je bila pravi naslov za pripravo FIT MALICE ZA UTRUJENE SVATE. Pripravila je slastne zdrave kanapejčke z dodatki avokada, tune, domače zelenjave hkrati pa je predstavila še zeleni smoothie, ki osveži in telo napolni z vitamini in minerali.

18:00
Že lansko leto pa nam je svet DROŽI predstavila energična Korošica, ki si je svoj dom ustvarila v Beli krajini. POLONA KLANČNIK je ženska, ki izzive spreminja v priložnosti in bo z veseljem z vami delila krasno novico o njenem novem projektu. Na letošnji Aktivni kuhinji nam je predstavila svet sladkega D(r)oživetja SLADICO Z DROŽMI.
Droži ali naraven/kisel/divji kvas, so najstarejše vzhajalno sredstvo na svetu in so ga uporabljale že naše prababice. Potem je s potrošništvom prišel industrijski kvas, ki pa ga nekateri že označujejo za t.i. “tihega ubijalca”. Peka z drožmi ni nič novega in je starodaven postopek. V zadnjem času se v duhu vse močnejšega ozaveščanja o zdravi prehrani vse več ljudi odloča za peko z drožmi.
Polona pa vedno rada ponudi še kaj novega, zato nas je tokrat PREMIERNO presenetila z njeno D(R)OŽIVETO NEVESTINO PITO by PolaBekeraj.
Biskvit je bil prava mešanica od korenčka do muškatnega oreščka, vrhnja kremasta plast pa je ponudila tudi slastne domače fige. Več pa ne smemo razkriti.

20:00
Ženska energija pa se je nadaljevala tudi z obiskom naših krasnih prijateljic iz društva kmečkih žena Metlika, ki so prikazale pripravo in peko BELOKRANJSKE POVITICE in BELOKRANJSKE POGAČE.

21:00
Za konec pa še pika na i: PRVA BELOKRANJSKA KULINARIČNA IMPROVIZACIJA – kjer smo skupaj poiskali navdih za pipravo jedi, ki jih lahko pripravimo iz sestavin, ki so bile na voljo. Vsega je bilo!

Vsem gostjem smo neizmerno hvaležni, da so nas počastile s svojim obiskom in z nami delile dragocene izkušnje.

Če bi potegnili pod črto vse vtise Aktivne kuhinje 2019, bi lahko rekli, da je bilo nepozabno. Vroč in soparen dan se je sicer kasneje sprevrgel v močno nevihto, a to nas ni ustavilo. V našem studiu se je ta čas še naprej vrtel program. Ravno v času najmočnejše nevihte je bila predstavitev drožaste Nevestine pite in takrat je cca 50 ljudi v strogi tišini z odprtimi čutili poslušalo razlago izjemne Polone o čarobnem svetu droži. Bilo je res neverjetno! Tudi, ko so švigale strele se obiskovalci Aktivne kuhinje niso pustili motiti. Polona je prvič svetu predstavila Nevestino pito, ki je osupnila vse. Poglejte si jo v naši foto galeriji.

Veseli smo bili tako številčnega obiska iz vseh koncev Slovenije. Prišli so celo iz Koroške! Lepo je bilo poklepetati z vsemi in veseli smo, da smo dobili toliko spodbudnih besed o naši Aktivni kuhinji. Domačini so navdušeni, da lahko v središču Semiča prisluhnejo tako krasnim kulinaričnim gostom, se udeležijo praktičnih delavnic in uživajo v prijetni družbi ljubiteljev kulinarike.
Mi pa smo zato srečni, da je naš dogodek dosegel svoj namen.

Ljubitelji kulinarike – na snidenje na AKTIVNI KUHINJI 2010!

 

 

« 1 of 2 »

Foto: Jani Pavlin

 

« 1 of 7 »

Foto: Starkmat